Nieuwsbrief
april 2013
 


Home  Workshops  Portretten   Beeldbank  Film   Profiel  Contact

Een bijzondere vogel!

Een nieuwsbrief over een bijzondere vogel. De ijsvogel(Alcedo atthis) heeft het moeilijk in Nederland. Anders dan je met zo'n naam zou vermoeden heeft de ijsvogel niets met ijs, hij kan er zelfs niet mee omgaan. De ijsvogel zit tijdens de jacht bewegingloos op een zitpost of "bidt" voordat hij het water induikt. om visjes of waterinsecten te vangen en keert naar zijn zitplaats terug, waar hij zijn prooi doodt en opeet. Als het water dicht gevroren is, kan hij dus niet bij zijn prooi. De ijsvogel trekt bijna niet naar andere gebieden en ijsvogels sterven tijdens een strenge winter vaak de hongerdood.

De foto is gemaakt met een 500 mm f/4 telelens vanaf een statief met schommelkop, uit een schuiltent. De instellingen waren: iso 500, sluitertijd 1/2500 seconde en met een diafragma f/6.3, dat zorgt voor een beperkte scherptediepte. De programmaknop stond ingesteld op Av(diafragma voorkeur).  De belichtingsmeter stond op meervlaksmeting., er is 1/3 stop onderbelicht om doortekening in de witte vlakken te behouden en voor een iets een snellere sluitertijd!
Aan mijn cursisten vertel ik dat alle instellingen van de AutoFocus(AF) beheersen één van de moeilijkste onderdelen is tijdens het fotograferen. Dat was ook hier het geval. Op de schermafdruk van de originele foto zie je dat ik maar één van de autofocusveldjes heb gebruikt. Bij het gebruik van meerdere veldjes had de AF het moeilijk gehad tijdens het fotograferen van de vogel op zijn zitplaats. Omdat de achtergrond bestaat uit  takken zal de Af gaan pendelen bij het gebruik van meerdere veldjes, anders gezegd: de AF weet niet waarop hij scherp moet stellen en blijft maar zoeken. Voor vliegende vogels tegen een egale achtergrond moet je juist meerdere veldjes activeren, om een grotere kans op een scherpe foto te krijgen. De AF functie was verder zo afgeregeld dat de prioriteit lag bij het onderwerp volgen en obstakels te negeren. Met deze instellingen kan ik snel schakelen tussen de ijsvogel op een zitplek en een biddende ijsvogel. Uit de uitgebreide observatie wist ik waar de ijsvogel ongeveer zou gaan staan te bidden en heb daar mijn AutoFocus instellingen op ingesteld.
Bij de nabewerking zijn de hoge lichten lichter gemaakt, de schaduwen zijn donkerder gemaakt en de zwarte tinten zwarter. Tenslotte is een uitsnede gemaakt. Als laatste is de foto verscherpt.

Hier is de originele onbewerkte foto te zien: klik hier

Wil je ook leren je camera beter te beheersen, zodat je bijvoorbeeld vliegende vogels kunt fotograferen, boek dan een individuele workshop.

Info klik hier , de prijs zal je verbazen.

Afmelden voor de nieuwsbrief?   klik  hier
Aanmelden voor de nieuwsbrief?  
klik  hier

 

Is de nieuwsbrief niet te lezen?  klik hier voor de online versie